Το έγκλημα με το Μνημόνιο: χρέωσαν (εικονικά) και εξαθλίωσαν τους μικρομεσαίους – σκότωσαν τον παραγωγικό ιστό και τώρα κατάσχουν τα πάντα! Κατάλαβες γιατί έριξαν τον Καραμανλή;

ftoxia

Και τώρα οι παπαγάλοι μιλούν για τρύπα στα έσοδα του Μνημονιακού κράτους

Στοιχείο πρώτο, τα χρέη του κράτους στο τέλος του 2016 ήταν 3,353 δισ. ευρώ και με τη συμπλήρωση του τετραμήνου είχαν εκτιναχθεί στα 3,907 δισ. ευρώ. Στοιχείο δεύτερο, οι πληρωμές μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν μόλις 243.800.000 ευρώ, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό δημιουργήθηκαν και νέες οφειλές του Δημοσίου.

Το συμπέρασμα δεν είναι άλλο από το ότι στον βωμό της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης – με τα αποτελέσματα που είδαμε- θυσιάστηκαν οι όποιες πιθανότητες να πάρει ανάσες η πραγματική οικονομία.

Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αυθαίρετο, καθώς αποτυπώνεται σε όλους τους βασικούς δείκτες, με πρώτον και καλύτερο αυτόν του ΑΕΠ, που σημείωσε οριακή άνοδο στο πρώτο τρίμηνο και εκτιμάται, πλέον, ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 1%-1,5% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,7%.

Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων στην εφορία και στο ασφαλιστικό σύστημα διογκώνονται σταθερά μήνα με τον μήνα, ενώ οι πληροφορίες από τις συστημικές τράπεζες αναφέρουν ότι τους πρώτους μήνες του έτους παρατηρήθηκε αναστροφή της τάσης του 2016 και εκ νέου αύξηση των προβληματικών δανείων.

Ανάλογα απογοητευτική είναι η εικόνα από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, καθώς παραμένουν σταθερά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Εδώ υπάρχει, μάλιστα, κι ένα λογιστικό τρικ. Η αποτύπωση των εκκρεμών επιστροφών αφορά μόνο στις αιτήσεις που έχουν εκκαθαριστεί, αλλά στα συρτάρια των εφοριών λιμνάζουν χιλιάδες άλλες αιτήσεις που δεν έχουν ακόμα περάσει στο σύστημα. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το σύνολο των εκκρεμών επιστροφών αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s