Όποιο σκάνδαλο και αν ψάξεις ο Σημίτης είναι μέσα!

vourloumis-simitis

Έδειξε Σημίτη ο Βουρλούμης

Επιρρίπτει ευθύνες για τη Siemens στην κυβέρνηση που υπέγραψε τις προγραμματικές συμβάσεις το 1997

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης (Δημοκρατία)

Βολές στην κυβέρνηση Σημίτη για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τη Siemens για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς στη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010 Παναγής Βουρλούμης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά αιτιολογώντας την άποψή του, «η απόφαση για τις προγραμματικές συμβάσεις ελήφθη από το ΚΥΣΟΙΠ. Σε αυτό συμμετείχε όλη η τότε κυβέρνηση. Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων ήταν υπεύθυνος ο ΟΤΕ και οι σύμβουλοί του».
Η θέση του πρώην προέδρου προφανώς και υποκρύπτει την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για ένα σκάνδαλο που προκλήθηκε και γιγαντώθηκε την εποχή του Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Βουρλούμης, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Siemens για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, επανέλαβε ότι υπογράφηκε τη δεδομένη στιγμή γιατί επιτρεπόταν η απευθείας ανάθεση, ενώ στη συνέχεια το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και έπρεπε να γίνει διαγωνισμός.
Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «ήταν μεγάλη και οικονομικά και τεχνολογικά για τον ΟΤΕ, καθώς η προμήθεια εξοπλισμού καθορίζει την πορεία μιας εταιρίας στο μέλλον», επισημαίνοντας ότι εκείνη την περίοδο «άνοιγαν» οι επικοινωνίες και αυξανόταν ο ανταγωνισμός.

«Επισκέψεις»

Ο κ. Βουρλούμης, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, είπε ότι τον είχαν επισκεφθεί οι συγκατηγορούμενοί του Χριστοφοράκος και Μαυρίδης 2-3 φορές στο γραφείο του για τεχνικά ζητήματα.
«Ο κ. Μαυρίδης είχε έρθει για τον δορυφόρο του ΟΤΕ. Θυμάμαι τότε είχαμε μια διαφωνία επ’ αυτού». Βέβαια στη συνέχεια είπε ότι «ουδέποτε προσπάθησε κάποιος να με επηρεάσει σε θέματα προμηθειών», ωστόσο παραδέχθηκε ότι, όταν κάποιος είναι επικεφαλής του ΟΤΕ, «μπορεί να σε πάρει κάποιος υπουργός και να σου πει κάτι. Είχαμε επαφή με το υπουργείο Μεταφορών για διάφορα θέματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ο τότε υπουργός Μεταφορών μού ζήτησε να παραιτηθώ κι εγώ αρνήθηκα».
Πάντως στην αίθουσα ήταν διάχυτος ο εκνευρισμός, κυρίως στην έδρα και στους συνηγόρους υπεράσπισης, καθώς ο μάρτυρας επέλεξε να απαντά στην πλειονότητα των ερωτήσεών τους λέγοντας «δεν γνωρίζω, αυτά συνέβησαν πριν από εμένα», καθώς η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και Siemens υπεγράφη το 1997 και εκείνος ανέλαβε το 2004.

ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Γιατί το συνολικό τίμημα είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερο από τις προγραμματικές συμφωνίες;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μπορεί να υπάρξει απόκλιση σε μια συμφωνία από συμπληρωματικές παραδόσεις υλικών. Δεν ξέρω.
Σ: Πολλά δεν γνωρίζετε… Oταν υπάρχει απόκλιση κατά 1/3 του συνολικού τιμήματος, δεν ξέρετε εάν έχει ενημερωθεί ο υπουργός;
Μ: Θα έπρεπε να το ξέρω αλλά δεν….
Σ: Είχατε δικαστεί και εσείς για μια υπόθεση που αφορούσε απόκλιση…
Μ: Για την περίπτωση της Siemens δεν ξέρω ποιοι και γιατί ενέκριναν αυτή την αύξηση. Δεν έχω στοιχεία και δεν μπορώ να απαντήσω.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s