Η μεγάλη ήττα της κυβέρνησης με τα μπλοκάκια αποδεικνύει το μέγεθος της προχειρότητάς της εν μέσω κρίσης

efka-ypourgeio

Από τους 100.000 εργαζομένους μόνο 10.000 δηλώθηκαν στο ενιαίο Ταμείο

Μόλις ένας στους 10 εργαζομένους με μπλοκάκι δηλώθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τον μήνα Ιανουάριο, καταδεικνύοντας περίτρανα την αποτυχία της σχετικής νομοθετικής διάταξης.
Πιο συγκεκριμένα, από τους 100.000 εργαζομένους σε έως δύο εργοδότες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών έχουν δηλωθεί, και κατά συνέπεια μοιραστεί την καταβολή των εισφορών με τον εργοδότη τους, μόνο οι 10.000. Δηλαδή, μόνο το 10% των εργαζομένων με μπλοκάκι δηλώθηκε εγκαίρως, καθώς πολλοί ίσως να μην πρόλαβαν τις ημερομηνίες ή, στη χειρότερη περίπτωση, να κάλυψαν οι ίδιοι το σύνολο των εισφορών τους.

Και αυτό διότι η σχετική προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή εισφορών μηνός Ιανουαρίου έληξε την περασμένη Παρασκευή 7 Απριλίου, ενώ η ειδική πλατφόρμα «άνοιξε» για τους εργοδότες μόλις 10 ημέρες πριν, στις 28 Μαρτίου. Πάντως η εικόνα θα ξεκαθαρίσει σήμερα με την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που αφορά τη μισθολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2017.

Υπενθυμίζεται πως όσοι απασχολούμενοι με μπλοκάκι συμφώνησαν με τον εργοδότη τους να υπαχθούν στο άρθρο 39 και υπέγραψαν σύμβαση η οποία δηλώθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επιμεριστούν τις εισφορές τους ως εξής: 13,33% για τον εργοδότη και 6,67% για τον εργαζόμενο. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η διαδικασία υπολογισμού των εισφορών, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4387/2016), βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπίζονται ενδεχόμενες αστοχίες και να προωθείται άμεσα η επίλυσή τους.

Προθεσμία

Επισημαίνει δε ότι ασφαλισμένοι που ενδεχομένως δεν έχουν παραλάβει το ειδοποιητήριο έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσής του μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς η προθεσμία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου λήγει σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 λήγει η προθεσμία για υποβολή της ΑΠΔ των μισθολογικών περιόδων 1/2017 και 2/2017, καθώς και η αντίστοιχη προθεσμία καταβολής των εισφορών Μαρτίου, στις οποίες ενδέχεται να ενσωματωθούν και αυτές για επικουρική ασφάλιση (7%) και εφάπαξ (4%).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s