Μας γλέντησαν και αυτό το Πάσχα οι δανειστές, μας τα πήραν όλα! Καμία αντίσταση από κανένα κόμμα!

Οι αποφάσεις του Eurorgroup ανοίγουν τον δρόμο για μία συνολική συμφωνία, αλλά τα βήματα που ακόμη απομένουν για τα μέτρα, τις δόσεις, το QE, τα μελλοντικά πλεονάσματα και το χρέος είναι πολλά. Σύμφωνα με πληροφορίες επιστρέφουν μετά το Πάσχα ή – πιθανότατα – μετά την σύνοδο της Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου) οι θεσμοί στην Αθήνα, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο κλιμακίων στην Βαλέτα όπως δήλωσε χθες ο κ. Ντάισελμπουμ.

Τα επόμενα βήματα θα γίνουν μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά και καθόδου των κλιμακίων με πρώτο βήμα να κλειδώσει η Staff level Agreement και μετά να ανοίξει ένα «φάσμα» παράλληλων διαπραγματεύσεων για τα μεγάλα μέτωπα της συμφωνίας αλλά και για την ψήφιση των μέτρων και των αντιμέτρων που ακόμη δεν έχουν «κλειδώσει».

Από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ και των υπολοίπων θεσμών, έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση θα τελεί σε συνεχή «έλεγχο» με τις αξιολογήσεις για το κατά πόσο τηρεί τα συμφωνηθέντα. Αλλά το μεγάλο «ορόσημο» θα έρθει το καλοκαίρι του 2018, όταν η έκθεση που θα συντάξει η Επιτροπή αλλά και ΔΝΤ θα κρίνει αν έχουν γίνει όσα ορίζει το μνημόνιο αλλά και αν επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα του 2019- 2020. Και μόνο τότε θα «ξεκλειδώσουν» πλήρως οι αποφάσεις για το χρέος αλλά και η συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019- 2020.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Κώνστας στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», «ένας νέος Μηχανισμός Επιτήρησης της εφαρμογής του μνημονίου με κυρίαρχο τον ρόλο του ΔΝΤ και ένα νέο σχέδιο οδυνηρών φόρων και περικοπών στις συντάξεις είναι το αποτέλεσμα της «σκληρής» αλλά εντελώς ανούσιας «διαπραγμάτευσης» της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Το ιστορικό «Μάλτα γιοκ!» δεν επιβεβαιώθηκε. Οι Έλληνες «σκληροί διαπραγματευτές» είπαν «ναι» στη Μάλτα, που στην τουρκική γλώσσα είναι Malta Evet. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ο άλλος ιστορικός κανόνας: Κάθε χθεσινή συμφωνία είναι καλύτερη από τη σημερινή».

Πρώτοι οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Οι συνταξιούχοι θα είναι η κοινωνική ομάδα που θα «στενοχωρηθεί» -αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup- περισσότερο από το πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ που «κλείδωσε» στη Μάλτα με περίοδο εφαρμογής το 2019 και το 2020. Ό,τι και να γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, θα υποστούν μείωση και το 2019 -λόγω της περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης- αλλά και το 2020 λόγω της μείωσης του αφορολόγητου.

Πόσα είναι σε αξία τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με την Δήμητρα Καδδά του Capital.gr. τα μέτρα που θα ληφθούν το 2019 -2020 έχουν αξία 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή έχουν αξία 3,6- 3,8 δισ. ευρώ ανάλογα με το πόση θα είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Χθες ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για 3,6 δισ. ευρώ ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες οι υπολογισμοί έφταναν στα 3,8 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί αν πλέον έχουν γίνει υπολογισμοί που δείχνουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης όχι μόνο για το 2017 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Ανάλογα θα «κλειδώσει» ο λογαριασμός των μέτρων στα 1,8- 1,9 δισ. ευρώ ετησίως (1% του ΑΕΠ). Η Ελλάδα θα θεσπίσει παράλληλα και τα αντίμετρα ίσης αξίας.

Πως θα «μοιραστούν» τα μέτρα το 2019 – 2020.

Χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα προέρχονται «κυρίως» από τις συντάξεις το 2019 και «κυρίως» από το αφορολόγητο το 2020. Ουσιαστικά αποφασίστηκε χθες να ληφθούν μέτρα 1% του ΑΕΠ (1,8-1,9 δισ. ευρώ) σχεδόν αποκλειστικά από τις συντάξεις για το 2019 και 1% του ΑΕΠ σχεδόν αποκλειστικά από το αφορολόγητο το 2020. Αυτό σημαίνει, εξηγούν ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές, ότι αν στην τελική συμφωνία αποφασιστεί η περικοπή συντάξεων να φτάσει πχ στο 0,9% του ΑΕΠ τότε το υπόλοιπο 0,1% θα πρέπει να έρθει από το αφορολόγητο που θα έρθει πιο μπροστά, από το 2019 σε ένα μέρος του. Άλλες πηγές επαναφέρουν το «σενάριο» να τροφοδοτηθούν κυρίως από συντάξεις  τα μέτρα του 2019 και κυρίως από αφορολόγητο τα μέτρα του 2020.

Πότε θα ξέρουμε αν θα πάρουν τα αντίμετρα

Αποφασίστηκε «ρήτρα» ενεργοποίησης των αντιμέτρων. Το 2018 θα αποφασιστεί αν το 2019 «βγαίνει» το 3,5% του ΑΕΠ. Και τότε μόνο θα ισχύσει το ένα προς ένα στα μέτρα και στα ισοδύναμα. Το ίδιο θα ισχύσει έναν χρόνο μετά, το 2019 για το 2020 και τα ισοδύναμα του φορολογικού πακέτου.

Ουσιαστικά το ίδιο θα ισχύσει και το 2018: αν στο τέλος του χρόνου υπάρξει «κοιλιά» και δεν φαίνεται να πιάνονται οι στόχοι, θα πρέπει μέτρα να έρθουν πιο νωρίς. Πάντως, χθες προαναγγέλθηκε από τον Μοσκοβισί Πρωτογενές Πλεόνασμα το 2016 πάνω από το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή «6 φορές και πλέον άνω του στόχου»…

Πότε θα ξέρουμε αν θα μοιραστούν τα μέτρα το 2019- 2020 ή αν θα πάνε όλα το 2019.

Ο ίδιος μηχανισμός του 2018 για τον υπολογισμό των πλεονασμάτων του 2019 θα «δείξει» και αν τα μέτρα θα μοιραστούν σε 2 έτη, το 2019 και το 2020 ή αν θα έρθουν όλα το 2019. Υπάρχει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σχέδιο στο τραπέζι το οποίο θα υπολογίζει με διαφάνεια τον στόχο. Αυτό ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος χθες, αλλά και ο ίδιος ευχήθηκε ο μηχανισμός αυτός να λειτουργήσει παραδεχόμενος ότι τα μέτρα θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό όπως συμβαίνει σε κάθε συμβιβασμό…

Τι θα γίνει αν δεν υλοποιήσουν οι θεσμοί την δική τους συμφωνία για το χρέος

Ο κ Τσακαλώτος ανέφερε και την… «αντι-ρήτρα» που έχει βάλει στο τραπέζι: ορίζει ότι για να εφαρμοσθούν οι παρεμβάσεις του 2019- 2020 θα πρέπει το 2018 να γίνουν πράξη και τα μέτρα για το χρέος. Ο ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές επίσης ότι το πρόγραμμα τελειώνει το καλοκαίρι του 2018 και μετά δεν θα υπάρχει επιτήρηση σαν τη σημερινή, αλλά ανάλογη με αυτή των υπολοίπων κρατών που βγήκαν από τα μνημόνια.

Πότε θα κλειδώσουν τα μέτρα και η τελική συμφωνία

Το ΔΝΤ στην χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά «ένας αριθμός ζητημάτων πολιτικής παραμένει εκκρεμής». Μεταξύ αυτών εκκρεμεί η οριστικοποίηση των μέτρων και των αντιμέτρων. Μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί η συμφωνία επί της αρχής (Staff Level Agreement). Μετά θα πρέπει να ψηφίζει η ελληνική κυβέρνηση τους εφαρμοστικούς νόμους με τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα επικαιροποιημένα μνημόνια με την ΕΕ (SMoU, Τεχνικό μνημόνιο κλπ) και να συναχθεί το νέο 3ο μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP) το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου. Και επίσης παράλληλα θα πρέπει να ανοίξει επισήμως (σ.σ. γιατί έγινε σαφές χθες ότι ανεπισήμως είναι ήδη ώριμη) η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020 και για το χρέος, να ληφθούν οι αποφάσεις και να ενσωματωθούν στα μνημόνια.

Πότε θα πάρουμε τη δόση και το QE

Μετά από όλα αυτά τα βήματα, επόμενο Eurogroup (σ.σ. ο Τσακαλώτος ανέφερε την πρόθεση Ντάισελμπλουμ για έκτακτο Eurogroup πριν την 22α Μαΐου αν όλα είναι έτοιμα) θα εγκρίνει την συνολική συμφωνία και το επόμενο πακέτο δόσεων.

Σημειώνεται πάντως ότι για την ΕΚΤ ένα κράτος θεωρείται ότι είναι «on track» για να μπορεί να είναι στο άρμα του QE αν υπάρχει η SLA και όχι η συνολική συμφωνία.

 Ποια είναι τα μέτρα

Το πακέτο εξοικονόμησης έως 1,8 -1,9 δισ. ευρώ από τις συντάξεις το 2019, μένει να διευκρινιστεί αν θα περιλαμβάνει και τις επικουρικές συντάξεις ή μόνο την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες (σ.σ. το πακέτο θα οριστικοποιηθεί με την SLA). Και το πακέτο της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 1,8-1,9 δισ. ευρώ τροφοδοτείται από την μείωση του αφορολογήτου που θα ξεκινά πλέον από τα 5.600 ευρώ περίπου από τον άγαμο σε ένα από τα σενάρια που ακόμη γράφουν σβήνουν θεσμοί και κυβέρνηση.

Ποια είναι τα αντίμετρα

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πετύχει 3,5% του ΑΕΠ πλεονάσματα χωρίς το νέο πακέτο. Έτσι, από το 2019 θα μπορεί (εκτιμά η κυβέρνηση) να εφαρμόσει 1 ευρώ αντίμετρου για κάθε 1 ευρώ μέτρου. Τα αντίμετρα είναι και αυτά «χωρισμένα» σε δύο έτη και καθώς το 2019 είναι έτος περικοπής συντάξεων, θα είναι και έτος επιδομάτων ενώ το 2020 θα είναι έτος μείωσης φόρων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ Τσακαλώτος αλλά και πηγές του ΥΠΟΙΚ χθες στη Βαλέτα τα κοινωνικά μέτρα του 2019 θα περιλαμβάνουν:

* Σχολικά γεύματα για 300.000 παιδιά  (για το 50% των παιδιών του δημοτικού),

* Οικογενειακά επιδόματα από το πρώτο παιδί,

* Μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στα φάρμακα. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή, ενώ για υψηλότερα εισοδήματα προβλέπεται μειωμένη συμμετοχή.

* Άλλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα όπως η συνδρομή με 85 ευρώ το μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια) σε οικογένειες που ζουν σε νοικιασμένο σπίτι ή αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

* Στήριξη της απασχόλησης των νέων «με μέτρα και ενέργειες που συνδυάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης»

* Στήριξη των επενδύσεων.

Για το 2020 τα θετικά μέτρα που σχετίζονται με τους φόρους θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

* Μείωση του  ΕΝΦΙΑ

* Μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα υπεραποδόσει δημοσιονομικά πιο νωρίς

«Το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 6 φορές μεγαλύτερο του στόχου. Οι προβλέψεις μας, αυτές της Κομισιόν, λένε ότι η Ελλάδα θα πετύχει 1,75% πλεόνασμα για το 2017. Και ευελπιστούμε για (πλεόνασμα) 3,5% το 2018» ανέφερε χθες στην συνέντευξη τύπου του Eurogroup ο Επίτροπος Μοσκοβισί.   Αλλά και ο ο κ Ρέγκλινγκ ανέφερε σχετικά «θα δείτε και νούμερα σε 2 εβδομάδες». «Αν επιβεβαιωθούν (σ.σ. από την Eurostat) τα στοιχεία για τα πλεονάσματα του 2016 θεωρώ ότι θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα» είπε. Με βάση το μνημόνιο με την ΕΕ αλλά και την συμφωνία που έφερε η «ταραχή» την οποία προκάλεσε το 2016 η  διανομή μερίσματος, η Ελλάδα μπορεί μετά από την σύμφωνη γνώμη των θεσμών αν πιστοποιηθεί ότι έχει υπεραπόδοση να  «μοιράσει» το ποσό αυτό, διασφαλίζοντας ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι. Βέβαια πλέον πρέπει να φανεί και τι θα προβλέπει το υπό σύνταξη μνημόνιο με το ΔΝΤ.

Τι έγινε στο εργασιακό

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο  «Δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, δεν θα υπάρχει νομοθέτηση του lock out, αντιθέτως θα αρχίσουν οι συλλογικές συμβάσεις να επιστρέφουν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβριο του 2018 και με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης».

Η καταστροφική Έφη Αχτσιόγλου

Σύμφωνα με τον Χρήστο Κώνστα, «οι σημερινοί συνταξιούχοι είναι οι πρώτοι που θα νιώσουν τις οδυνηρές επιπτώσεις αυτής της πολύμηνης διαπραγμάτευσης.

Η «προσωπική διαφορά», που ήταν το «φύλλο συκής» του νόμου Κατρούγκαλου για να καλύψει τη γύμνια του νέου Ασφαλιστικού, καταργείται επισήμως από την Πρωτοχρονιά, όπως ακριβώς προέβλεπε ο νόμος.

Για να υπάρξει εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ, από την Ασφαλιστική δαπάνη του προϋπολογισμού θα μειωθούν αμέσως 1,4 εκατ. κύριες συντάξεις και 1,2 εκατ. επικουρικές.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει διαχωριστική γραμμή τα 1.000 ευρώ μεικτά (άθροισμα κύριων και επικουρικών), για να «προστατεύσει» τις χαμηλότερες συντάξεις από την ελεύθερη πτώση.

Όσοι συνταξιούχοι σήμερα εισπράττουν άνω των 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική μαζί) θα χάσουν έως το 50% της προσωπικής τους διαφοράς. Όμως, το ποσό της συνολικής μείωσης θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το 75% θα απορροφηθεί από την κύρια σύνταξη και το 25% από την επικουρική.

«Τσεκούρι» θα πέσει στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), των ενστόλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, καθώς και των παλαιών συνταξιούχων του ΤΕΒΕ.

Όσοι συνταξιούχοι σήμερα εισπράττουν λιγότερα από 1.000 ευρώ θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται κατά μέσο όρο στο 18%, με ανώτατο όριο το 25%. Και σε αυτή την περίπτωση, οι μειώσεις θα κατανεμηθούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις ύψους 3,4 δισ. ετησίως υπολογίζεται στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης που απαιτείται να μειωθεί. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, με βάση το μνημόνιο, έχει απαγορευτεί η χρηματοδότηση του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατά συνέπεια, είναι αμφίβολο αν η περικοπή των επικουρικών συντάξεων αποδώσει τα αναμενόμενα στον Προϋπολογισμό. «Η κυρία υπουργός προσπαθεί να λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα του Ασφαλιστικού με κοινωνικά επιχειρήματα. Γι’ αυτό δεν μπορεί να παραγάγει αποτελέσματα», αποκαλύπτει στο «Π» αλλοδαπός παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.

Ενώ η κα Αχτσιόγλου απαιτούσε να μην καταργηθεί η προσωπική διαφορά από το 2019, για να μην «υποστεί σοκ η ελληνική κοινωνία», αδυνατούσε να παρουσιάσει εναλλακτικές δημοσιονομικές προτάσεις για να εξοικονομήσει το συμφωνηθέν 1,8 δισ. ευρώ από την ασφαλιστική δαπάνη του Προϋπολογισμού.

Η συμμετοχή της κας Αχτσιόγλου αλλά και του κ. Λιάκου στις διαπραγματεύσεις ήταν επιθυμία και απαίτηση του Μεγάρου Μαξίμου, αφού στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούσαν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αποτύχει. Το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει απλώς τη συνολική αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και το βαρύ τίμημα καλούνται να πληρώσουν –για ακόμη μία φορά– τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s