Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει, να εκπληρώσει την αποστολή της

pavlopoulos-stainmager-documenta.jpg

Με πολιτικά μηνύματα συνόδευσαν τις ομιλίες τους στα εγκαίνια της Documenta 14 στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι οποίοι κήρυξαν από κοινού την έναρξη των εκδηλώσεων της διεθνούς έκθεσης.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσία των δύο προέδρων όπως και των δημάρχων των δύο πόλεων που μοιράζονται τη φιλοξενία της διοργάνωσης, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του Κάσελ Μπέρτραμ Χίλγκεν.

«Η Documenta είναι μια πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης, είναι αφορμή να ανοίξει ο διάλογος για την πολιτική και την δημοκρατία, εδώ στην Αθήνα, την πόλη που γέννησε και την τέχνη και τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Στάινμαγερ

Πρόσθεσε ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να φανταστεί την ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς την Ελλάδα.

Επισήμανε ακόμη ότι ο τίτλος της έκθεσης «μαθαίνοντας από την Αθήνα», «ενώ μοιάζει αυτονόητος αφού είναι το λίκνο της δημοκρατίας μας, θέλει να εστιάσει στο παρόν, στα πολιτικά και οικονομικά ρήγματα μεταξύ μας, τα οποία, -έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ το μήνυμα- οφείλουμε να υπερβούμε».

Στην δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε καταρχάς ότι στα 62 χρόνια της παρουσίας της η έκθεση για πρώτη φορά αφήνει την πόλη του Κάσελ στη Γερμανία.

Οπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τα εγκαίνια «μου δίνουν την ευκαιρία, μαζί με τον κ. Στάινμαγιερ, να διακηρύξουμε από την Αθήνα και τούτο: Ο βασικός πυλώνας, πάνω στον οποίο μπορεί και πρέπει να στηριχθεί το μέλλον και η ενοποίηση της Ευρώπης, είναι ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και η παγκόσμιας εμβέλειας επιρροή του.

»Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει, η Ευρώπη πρέπει να εκπληρώσει την αποστολή της. Δεν το οφείλει μόνο στους λαούς της, το οφείλει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα γιατί είναι η μόνη που μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τις αρχές που θα διαφυλάξουν τον πλανήτη από άλλες περιπέτειες από τις οποίες, ίσως να μην υπάρχει επιστροφή».

«Σήμερα εδώ στην Αθήνα ο ελληνικός και ο γερμανικός πολιτισμός υπερασπίζονται τη φυσική τους θέση στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης» τόνισε ακόμη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s