ΣΥΡΙΖΑ ότι να ‘ναι: Αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς σχεδιασμό!

ypourgoi-ypanaptyxhs.jpg

Η πρώτη έκδοση (190 σελίδων) των προτάσεων της κυβέρνησης περιέχει γενικούς στόχους και δεν απαντά για τις πηγές χρηματοδότησης

Σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας (190 σελίδων) ως το 2021 επεξεργάζεται η κυβέρνηση, υποσχόμενη να μετατοπίσει την ελληνική οικονομία προς την κατεύθυνση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ωστόσο, η πρώτη έκδοση του σχεδίου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής χαρακτηρίζεται από ασάφεια και αοριστίες, θέτοντας μόνο γενικούς στόχους και αφήνοντας στον αέρα σημαντικές παραμέτρους, με κυριότερη τις πηγές χρηματοδότησης του σχεδίου.

Ενδεικτικό είναι ότι το σχέδιο παραδέχεται ότι ο ακριβής χρόνος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς ποσοτικής έρευνας, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει άγνωστος, τουλάχιστον για την ώρα! Τονίζεται επίσης ότι για να είναι κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτή, άρα και βιώσιμη, η ανάπτυξη, θα πρέπει να ανακτηθεί μέρος του κατά 25% απολεσθέντος ΑΕΠ και των σχεδόν κατά 50% μειωμένων μισθών, συντάξεων, τιμών ακινήτων. Στόχοι -αν μη τι άλλο- αόριστοι, που μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγια.

Τρεις άξονες

Το σχέδιο της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, στο υπουργείο Οικονομίας, βασίζεται σε τρεις άξονες: 1) την αλλαγή παραγωγικού υποδείγματος με τη μετατόπιση προς την οικονομία της γνώσης, που θα βελτιώσει τη θέση της χώρας στον Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας, 2) τον συνεκτικό σχεδιασμό, τον συντονισμό και την αποτελεσματική υλοποίηση των ασκούμενων πολιτικών, ιδίως των αναπτυξιακών, στοιχεία που διαχρονικά απουσιάζουν από τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, 3) τον συνδυασμό της προσπάθειας εξόδου από την κρίση με την προσπάθεια μείωσης των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων.

Ευσεβείς πόθοι

Η πρώτη έκδοση της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία, όπως την παρουσίασε στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, αποβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην προώθηση των εξαγωγών, στην προσέλκυση επενδύσεων τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην αξιοποίηση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

Για την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων προτείνονται η παροχή μικροδανείων ύψους 5.000-20.000 ευρώ για την ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων και την προετοιμασία τους για να συγκεντρώσουν κεφάλαια και η παροχή ειδικών επενδυτικών δανείων σε επιχειρήσεις, είτε με τη μορφή δανείων με συμμετοχή στα κέρδη είτε με τη μορφή μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, για την ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών. Η κυβέρνηση επιμένει, εξάλλου, στη δημιουργία Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (αίτημα που έχει απορριφθεί από τους δανειστές), η οποία θα μπορεί να διοχετεύσει κρατικούς πόρους υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων κ.λπ., μοχλεύοντας και ιδιωτικούς πόρους. Ακόμα προβλέπει αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ως μοχλού για την υλοποίηση έργων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s