Καθυστερεί η επανεκκίνηση της οικονομίας εξαιτίας της αβεβαιότητας

akropoli-kako-klima.jpg

Oι ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταστρέφουν το επιχειρηματικό κλίμα, καθυστερούν την επανεκκίνηση της οικονομίας και καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα και την οικονομία στις χαμηλότερες ταχύτητες της Ευρώπης, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία με θέμα την υστέρηση της ανταγωνιστικότητας σε Ε.Ε. και Ελλάδα.

Τελικά η αβεβαιότητα είχε όντως επιπτώσεις, όπως καταδεικνύει η καθήλωση της ανάπτυξης το 2016, αναφέρει ο ΣΕΒ. Η πτώση του ΑΕΠ κατά 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 (εποχικώς διορθρωμένα στοιχεία) οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και στην πτώση των επενδύσεων (και παγίων και αποθεμάτων), παρά τη διατήρηση των δεικτών οικονομικής δραστηριοτητας σε ανοδική τροχιά, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2016.

Η κλιμάκωση της αβεβαιότητας το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αποδίδεται από τον ΣΕΒ στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία από την ατελέσφορη διαπραγμάτευση, καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του φορολογικού βάρους για το 2017.

Στο Δελτίο, ο ΣΕΒ αναφέρεται στις προτάσεις της Business Europe, η οποία εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κόσμο της Ευρώπης, για την ανάκτηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, που υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Εμφαση δίνει στην ανάπτυξη της μεταποίησης, την ψηφιακή οικονομία, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τις υπηρεσίες.

Οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες προωθούν τη μείωση της τιμής της ενέργειας, μέσω της μείωσης των ενεργειακών φόρων και της απελευθέρωσης της αγοράς, καθώς και τη θέσπιση κινήτρων για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, ειδικά για Ερευνα και Ανάπτυξη. Ταυτόχρονα αναζητούν προσφορότερους τρόπους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν υψηλές επισφάλειες, καθώς και στοχευμένες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, για να αυξηθεί η απασχόληση. Επίσης, θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και των δαπανών σε πεδία με υψηλότερη οικονομική αποτελεσμαστικότητα, με αντίστοιχη μείωση της υπερφορολόγησης. «Η Ευρώπη θεωρεί συνεπώς ότι έχει ανάγκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να γίνει ανταγωνιστικότερη με την Ελλάδα να αμφισβητεί ακόμα τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται, παρότι έχει πολύ μεγαλύτερη απόσταση να καλύψει», τονίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s