Μας ξεκοκαλίζουν οι «σωτήρες» κι εμείς τους χαζεύουμε. Πορευόμαστε στο έλεος του Θεού!

thomsen-daiselblum-lagard

Σε αυστηρό μήνυμα – προειδοποίηση προς την Αθήνα, που προφανώς εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα πιέσεων των πιστωτών προς τη χώρα μας, με φόντο τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων μετά το 2018, προχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financieele Dagblad, ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας την Τρίτη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, δήλωσε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προβαίνει σε τέτοια δήλωση, καθώς μέχρι σήμερα είχε αρκεστεί να επισημάνει πως η Ολλανδία δεν θα παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, σε περίπτωση μη συμμετοχής του Ταμείο στο πρόγραμμα.

Την Τρίτη, λοιπόν, στην ολλανδική Βουλή, ο επικεφαλής του Eurogroup απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Arnold Merkies (για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας εάν αποχωρήσει το Ταμείο), δήλωσε: «Ναι, έτσι είναι – και οι προσπάθειες οι δικές μας και του ΔΝΤ έχουν ως στόχο να αποτρέψουν» αυτό το ενδεχόμενο.

Συμπλήρωσε πως η δική του δουλειά είναι «να σταθεροποιήσω την Ελλάδα… και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι οικονομικά και πολιτικά το καλύτερο – και αυτό θα κάνουμε…».

Σημειώνεται πως χτες (Τετάρτη), ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, άφησε ένα μικρό «παράθυρο» να αναθεωρήσει τη στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος, θέτοντας… προϋποθέσεις αλλαγής της πρόγνωσης για τη χώρα μας… σε βάθος χρόνου.

«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη», δήλωσε ο Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ουσιαστικά, εάν υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα θα πρέπει να αναμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο που συνήθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει όλα τα στοιχεία στην εαρινή έκθεσή της. Φυσικά, ο χρόνος για εξεύρεση λύσης πιέζει και το Ταμείο καλείται να απαντήσει άμεσα εάν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s