Άνοδος εξαγωγών τον Νοέμβριο, λίγο πριν τη φοροεπιδρομή στις επιχειρήσεις το 2017

emporio-exagoges.jpg

Συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο του 2016 η άνοδος των εξαγωγών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 4,2% και κατά 11,1% χωρίς τα πετρελαιοειδή. Πρόκειται για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα που παρατηρείται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, περιορίζοντας στο 2,1% τις απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία τους από την αρχή του 2016, χωρίς ωστόσο να αντισταθμίζει προς το παρόν, τη συνολική μείωση των εξαγωγών το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η αναθέρμανση του κλίματος στο εμπόριο είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο και των εισαγωγών, που σε επίπεδο μήνα ενισχύθηκαν 2,9%, ενώ σε επίπεδο 11μήνου ενισχύθηκαν κατά 0,5% και κατά 6,4% χωρίς τα πετρελαιοειδή. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν η διεύρυνση του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά 4,3% στα 16,9 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται αυξημένο κατά 11,8% ή κατά 1,56 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τον περασμένο Νοέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,2% και διαμορφώθηκε στα 2,21 δισ. ευρώ έναντι 2,12 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη και φθάνει το 11,1% εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, που ενισχύονται για πέμπτο συνεχή μήνα κατά 166,1 εκατ. ευρώ. Η θετική επίδοση του Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στα 23,1 δισ. ευρώ από 23,6 δισ. ευρώ του 11μήνου του 2015 οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στο 11μηνο του 2016 καταγράφονται σχεδόν διπλάσιοι ρυθμοί αύξησης από ό,τι στο 10μηνο του ίδιου έτους και συγκεκριμένα αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 1,2%, καθώς η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή διαμορφώθηκε στα 17,02 δισ. ευρώ από 16,67 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 11μηνο του 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η πορεία των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες (χωρίς τα πετρελαιοειδή) «καθιστά εφικτή την προοπτική να καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας για δεύτερη συνεχή χρονιά». Να σημειωθεί ότι για την υπέρβαση του ρεκόρ εξαγωγών (χωρίς πετρελαιοειδή) που είχε σημειωθεί το 2015, απαιτούνται επιδόσεις της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ για τον τελευταίο μήνα του 2016, επίδοση που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί, καθώς παραδοσιακά σύμφωνα με τον ΠΣΕ, ο Δεκέμβριος «υπόσχεται» εξαγωγές αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Η αύξηση των εξαγωγών κατά τον περασμένο Νοέμβριο προήλθε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέβαλαν ανοδικά κατά 10,7%, παρά την ενίσχυση των πιέσεων στις συνολικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες και που οδήγησαν στη μείωση των εξαγωγών προς αυτές κατά 2,3%. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. να διαμορφωθεί στο 53% έναντι 47% που ήταν το μερίδιο των Τρίτων Χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. αυξήθηκαν σε ποσοστό 13,8%, ενώ ανοδική κατά 6,4% ήταν και η πορεία των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες. Με άλλα λόγια, το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της Ε.Ε. αποτελεί στο 65%, έναντι ποσοστού 35% των Τρίτων Χωρών.

Σε επίπεδο 11μήνου, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας καταγράφουν αύξηση κατά 2,6% προς τις χώρες της Ε.Ε., ενώ υποχωρούν κατά 7,7% προς τον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. είναι αυξημένες κατά 5,2%, ενώ προς Τρίτες Χώρες διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-4%). Το μερίδιο των χωρών της Ενωσης διατηρείται σε επίπεδα άνω του 68% (68,2% έναντι ποσοστού 31,8% των Τρίτων Χωρών). Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος στο εξαγωγικό εμπόριο είναι το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή, κινήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο ανοδικά. Μάλιστα, πέντε από τους εννέα κλάδους που κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης, με πρωταγωνιστές τα αγροτικά προϊόντα (κυρίως φρούτα-λαχανικά και ελαιόλαδο), καθώς και τα βιομηχανικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες. Σε επίπεδο 11μήνου, η αναλογία ανοδικών και πτωτικών κλάδων είναι μοιρασμένη, με πέντε κλάδους να κινούνται υψηλότερα από τα επίπεδα του 2015 και πέντε να υποχωρούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s